Browar kraftowy – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – kostka czy beton
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklepy internetowe – jak otworzyć
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych pośród napojów alkoholowych. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi chwilami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące różnych jego rodzai, co sprawia, że czasami trudno jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś o piwie, jego procesie warzenia, rodzajach, cenie, klasie oraz znaczeniu miejsca warzenia. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej randze oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, finezyjniej warzonym. Czym więc jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego słowa „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Producentami tego rodzaju piwa są miłośnicy rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przygotowania jest najistotniejsza. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z bardziej kluczowych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane niezależnie, w warunkach domowych, co tyczy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów rocznie. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za małe w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia piwa kraftowego wyłącznie, aby skłonić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego niezbędny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów wytwarzania. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do optymalnej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości piwa, lub zacząć własny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość trudny i jest to prawda, jednak należy mieć na uwadze, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru dogodnej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja piwa samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak kategoria, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w metodzie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych surowców. Na charakter piwa ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże wciąż mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promowanie swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną reklamą jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa

 

Komentarze są wyłączone.