Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

kancelaria adwokacka prawnik toruń prawo spadkowe
Spadek podlegający opodatkowaniu – prawnik radzi
Kwiecień 20, 2017
wynajem telebimów cena telebim wynajem telebim
Telebimy na koncerty, eventy i konferencje
Kwiecień 21, 2017
zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

zakręcarki maszyny pakujące linie pakujące

Solidne zakręcarki dla przemysłu spożywczego

W przemyśle żywnościowym wyjątkowo istotne jest dokładne zamykanie produktów. Przede wszystkim – towar krótko mówiąc nie wydobywa się z pojemnika, m. in. podczas załadunku. Po drugie – o wiele dłużej ochrania atrakcyjny smak i zapach, a to dla Kupujących jest faktycznie, priorytetowe, kiedy „przerzucają” przegrody z mnóstwem towarów bardzo często kilkunastu odrębnych marek). A po trzecie – można go oczywiście odmierzać w ten sposób, żeby nie było go ani zbyt dużo ani za mało. Inaczej mówiąc zakręcarki, gdyż tak nazywa się urządzenia zamykające, przykładowo słoiki oraz butelki, koniecznie muszą wypełniać bardzo wiele rozlicznych kryteriów, by były dopuszczone na potrzeby produkcji. W ostatnich czasach jeszcze bardziej zaakcentowano pakowanie produktów bardzo wrażliwych, przykładowo mleka i zbudowano maszyny Ultra Clean i aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest specjalistyczne zamykanie butelek PET z kilkudniowymi napojami, produktami mlecznymi oraz wodą źródlaną.

Jeżeli mamy na uwadze maszyny zakręcające towary w pojemnikach, to można wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w tym przypadku mamy sposobność wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół osi centralnej, z kilkoma głowicami w jednej linii, jednogłowicową lub wieżę zamykającą. Tego rodzaju zakrętarki zdają egzamin nie tylko w przemyśle konsumpcyjnym, ale również przemyśle drogeryjnym, winiarskim oraz aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym miejscu głowica zakręcarki jest precyzyjnie przystosowana na potrzeby tradycyjnych zakrętek słojów. Najpierw maszyna usuwa zapas powietrza, natomiast potem zakręca je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę do konserw – znakomicie się sprawdzają przy zamykaniu opływowych konserw, jakie zostały wyprodukowane, przykładowo z aluminium.

Jeśli planujemy wpasować optymalną głowicę, wówczas trzeba brać pod rozwagę głównie budulec, z jakiego wytworzone jest opakowanie. Dzięki temu artykuł zostanie w perfekcyjnej dawce umieszczony w butelce lub metalowej puszce. Zakręcarki zmechanizowane posiadają niesamowicie trwałą konstrukcję, która zapewnia pracownikom bezpieczeństwo. Okazjonalnie ulegają uszkodzeniom, jeżeli są umiejętnie wykorzystywane oraz konserwowane. Zakręcarki to maszyny, których forma wciąż ewoluuje, gdyż w krótkim czasie konstruowane są bardziej nowatorskie pojemniki o wymiarach innych niż uprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na typ

Mówiąc w skrócie zakręcarki możemy poklasyfikować na te z pojedynczą głowicą, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki linearne i maszyny przystosowane do pojemników o minimalnych oraz średnich kubaturach. Zakręcarki z jedną głowicą powinniśmy tymczasem rozbić na zmechanizowane (same przyjmują pokrywkę) oraz w połowie zmechanizowane (przykrywkę powinniśmy położyć samodzielnie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo rotacyjne, zawierają od 3 do 24 głowic i potrafią działać na liniach produkcyjnych o bardzo dużej wydajności, z pojemnikami bardzo delikatnymi oraz wtedy, kiedy w pojemniku towar dotyka górnych brzegów opakowania. Ostatni wariant jest przeznaczany właściwie dla przemysłu lekowego i drogeryjnego (na potrzeby zakręcania bardzo często bardzo niewielkich ilości artykułu). W przypadku urządzeń prostych zakręcanie dokonuje się nierównomiernie – kilka czy kilkanaście głowic jednocześnie zakręca opakowania z produktem. Kapslownice perfekcyjnie sprawdzą się na potrzeby zakręcania wody mineralnej w butelkach PET i spirytusu. Zdecydowanie zakrętarki są niezmiernie ważnym odcinkiem na linii przetwórczej, pomimo że zwyczajnie wymagają de facto jakiegokolwiek nadzoru. Dzięki zakręcarkom znakomitej jakości mocno polepsza się skuteczność wytwarzania. Zakręcarki możemy założyć „od zera” (mając na uwadze, np. produkt na potrzeby jakiego ma być dobrana i ilość zamykanych pojemników w czasie godziny).

Pozostałe maszyny eksploatowane w procesie seryjnej produkcji

Do pozostałych maszyn, przy użyciu których powstają całe linie przetwórcze, można zaklasyfikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, maszyny nalewające produkt, dozownice i napełniarki, maszyny monitorujące jakość, maszyny do pakowania i wypakowywania, hand roboty oraz kartoniarki. Wszystkie wyliczone urządzenia mamy opcję wyposażyć w dodatkowe opcje, np. w aplikatory koloratek. Wzorcowy proces seryjnej produkcji rysuje się nam w przybliżeniu w taki sposób: wysterylizowane pojemniki trafiają na linię przerobową, są przeliczane i stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny nalewające zapełniają położone opakowania artykułem, a zakrętarki pokrywają szyjki odpowiednimi wieczkami. Niebawem pozamykane towary trafiają, przykładowo do maszyn pakujących na palety. W każdej gałęzi proces wytwarzania będzie rysował się troszkę inaczej, bo jest on uzależniony od rodzaju produktu. Stąd na potrzeby kosmetyków są stworzone inne rodzaje maszyn, natomiast do uzyskiwania wódki i kolejnych napojów alkoholowych – inne.

Jeśli zaciekawił Cię ten materiał, wejdź w link tutaj – Zakręcarka słoików – a zapewne wynajdziesz to, czego obecnie szukasz.

Komentarze są wyłączone.